PICTURA – Arta lui Salvador Dali

SALVADOR DALI pictor

Salvador Domenigo Felipe Jacinto Dali Domenich, cunoscut ca Salvador Dali, s-a nascut la data de 11mai 1904 in localitatea catalana Figueras.

Salvador Dali a fost un reprezentant de seama a curentului suprarealist si, datorita excentricitatii si megalomaniei sale, a devenit cunoscut la nivel mondial, asta si datorita modului cum a reusit sa se foloseasca de mass-media – fapt ce i-a sporit gloria si averea.

Dali manifesta interes pentru pictura inca de copil, cand picta pe cutii de carton pentru palarii.

In 1918, Dali are prima sa expozitie cu operele sale la teatrul local din Figueras.

Din 1921 studiaza la Academia de Arte Frumoase San Fernando din Madrid, unde ii cunoaste pe Luis Bunnuel si Federico Garcia. Datorita participarii la mai multe manifestatii de protest, este exclus din universitate.

Este influientat de lecturile din Freud, de „Scoala Metafizica” a lui Georgio de Chirico, precum si de futuristii italieni, care-l vor influienta in directia revelarii inconstientului in arta.

Persistenta_memorie_Salvador_Dali 1

Dali face in anul 1926 o calatorie la Paris, unde ii cunoaste pe Andre Breton, Pablo Picasso, Paul Eluard si Joan Miro, reprezentanti de seama ai curentului suprarealist. Rene Crevel, scriitor francez, ii va dedica lui Dali cartea „Dali sau antiobscurantismul”, in 1931.

Dali o cunoaste in 1929 pe Gala Diaconov, sotia poetului Paul Eluard, de care se indragosteste nebuneste – iubire ce va dura pana la moartea acestea. Cei doi se casatoresc, iar Gala ii devine muza, Dali reprezentand-o in multe din picturile sale.

girafa arzand

„METODA PARANOICO – CRITICA”  SI  DELIRUL MEGALOMANIEI

Dali vede in miscarea suprarealista posibilitatea manifestarii imaginatiei sale exuberante, imbinata cu o tehnica desavarsita a desenului si culorii. In replica la  „automatismul psihic” al lui Breton, Dali recurge la propriul stil, intitulat  „metoda paranoico-critica”, despre care Dali spune ca este  „o metoda spontana a cunoasterii irationale, ce consta in interpretarea critica a reveriilor delirante”. In acest fel, picturile sale apar din agitata tulburare a inconstientului (paranoia) si reuseste a capata forma numai datorita rationalizarii delirului (momentul critic).

salvador-dali-antonie-mare 1

Au rezultat astfel imagini de o fantezie extravaganta, tulburatoare pana la stupefactie. Tehnica lui Dali este inspirata din Renastere, de la care preia insa numai precizia desenului si cromatica, dar nu si masura echilibrului formal. Picturile sale amintesc de empfaza si exuberanta barocului spaniol, in care prevaleaza efectele iluzioniste si complexitatea tematica. Elementele desenului sau  – oameni,animale, obiecte si peisaje – se amesteca intr-o combinatie irationala a raporturilor si o dispersie a realitatii.

salvador-dali-the-visage-of-war 1

Dupa succesul triumfal al picturilor sale de la expozitiile organizate la New York, din perioada 1939-1948, Dali se complace intr-o mandrie provocatoare si picteaza tablouri in care apare obsesiv un univers al erotismului, sadismului si putrefactiei.

Dali a alimentat continuu faima sa de artist excentric, original pana la limita delirului, sfarsind prin a deveni prizonierul personajului sau, personaj orgolios si imprevizibil.

In 1983, Dali picteaza ultimul sau tablou, „Coada de randunica”.

Sursa: wikipedia.org

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s